Blog

“Slap nu af – hvorfor er det så skide vigtigt med den hjemmefødsel? Så vis dog lidt samfundssind og indse at det hele ikke handler om dig. Vi må alle ofre noget i denne tid”


Det er desværre en af de holdninger, som jeg er blevet mødt med, rigtig ofte, efter hjemmefødsler i mange regioner i Danmark er blevet suspenderet.


Jeg forstår godt hvor tanken kommer fra. Tanken kommer nemlig fra, at vi er VANT til, at hospitaler skal varetage fødsler. VARETAGE, that’s right, fordi kvinden ka’ ikk’ selv. Baby skal forløses fra kvindens krop, og til det skal vi bruge dygtige fagfolk.


I Danmark føder omkring 3% af danske kvinder i hjemmet. Det er meget lidt, i forhold til lande som Holland, hvor 16% føder hjemme.
Derfor er det helt normalt at vi forventer at hospitalsfødslen er normen, og alle der vil noget andet vil det af en anden mærkelig, princippiel årsag – som ligger meget langt fra de fleste. 97% to be exact. Og så er det sgu ikke så mærkeligt, at de fleste synes at de 3% bare skal makke ret, og gøre som der bliver sagt, fordi – hvor svært kan det lige være at føde som ALLE andre gør – tag jer dog sammen og pak jeres drøm om en luksus, hippie fødsel ned. Det er rigtig let at tænke, når man er blandt de 97% som ender med at føde på hospitalet.


De her holdninger viser mig SÅ tydeligt, hvor langt vi er kommet væk fra vores egen power som kvinder ?


Den underliggende sandhed, at kvindekroppen er STÆRK og er SKABT til at bringe babyer til verden. ?


I alle de år, kvinder har eksisteret på denne jord, har vi født – og i mange af disse år, fuldstændig uden hjælp fra hospitalet. Vi er alle resultatet af alle disse kvinder som har født – helt uden hjælp fra andre end ANDRE KVINDER ?‍♀️


Vi har fuldstændig glemt den urkraft, vi kvinder har – og som vi KAN opleve igennem at føde ??


Hjemmefødsler er ikke en mærkelig luksus. Det er naturligt. Det er hvad vi har gjort i langt størstedelen af vores eksistens.

Hvorfor bør vi stadig føde hjemme? ?

For at en kvinde kan have en ukompliceret fødsel, er det nødvendigt at hun producerer oxytocin og føler sig tryg.


Oxytocin er det hormon vi blandt andet producerer under sex – og når vi får en orgasme ❤️


Oxytocin er et meget genert hormon. Hvis det er rimelig svært for dig, at få en orgasme et sted – for eksempel med en masse fremmede mennesker omkring dig, på en stue på et hospital måske – med åben dør og læger, sygeplejerske og jordemoder som render ind og ud… ?


Så vil det også være ret svært at få en fødsel til at løbe fuldstændig ukompliceret samme sted. Det betyder ikke at det ikke kan lade sig gøre… Men ligesom med en orgasme, så er det sgu lidt lettere hjemme i sin egen hule, når man er uforstyrret og bare for lov til at mærke det, der sker i ens krop… ❤️


Når vi er et fremmed sted, producerer vi hurtigere adrenalin og kortisol. Det vil sige, at vi hurtigere kan blive angste – og jo mere adrenalin og kortisol vi har i kroppen, desto flere smerter oplever vi ? Vores smertetærskel bliver skruet op og ned, alt efter hvor rolige og trygge vi er. Fordi hvis vi er et usikkert sted, så skal smerten få os til at gå i kamp & flugt, så vi kan komme væk derfra – og det sker hurtigere hvis vi oplever RIGTIG meget smerte.


Derfor kan din fødsel simpelthen være mere smertefuld, når du føder ude af dit eget element ❤️

Det er OGSÅ en af årsagerne til at jordemødrene vil have, du venter så lang tid som muligt, med at tage på hospitalet. Fordi de VED at vi producerer de lækre oxytocin hormoner lettere derhjemme, end på hospitalet ?
Og ja, det kan godt lade sig gøre at få det til at ligne lidt – at tage sine essentielle olier med, at spille sin egen musik. Men ligesom et hotelværelse kan være meget hyggeligt, så er det sgu ikke det samme når du kommer hjem og kan slappe af i din egen seng. Du kan godt tage elementer med, der minder dig om dit hjem – men det er bare ikke det samme.
Sådan er det også med hjemmefødsler.


Det betyder ikke, at der ikke er en god årsag til, at fødsler også skal ske på hospitalet – det skal de. Men det skal være de fødsler, som ER komplicerede, af andre årsager end at vi ikke er trygge og producerer hormonerne godt nok. Det er når babys hovede er for stort til dit lille bækken – og ingen bevægelse og manøvring kan få den til at komme igennem.


Det er til når mor simpelthen er så udmattet, at hun ikke kan mere. Det er til når baby vender forkert, og fordi sædefødsel KAN være mere kompliceret, og derfor udgør en ricisi.


Det er til når mor er syg, har tidligere kejsersnit bag sig, eller at der er andre sundhedsricisi forbundet med en naturlig fødsel.


Sunde og raske kvinder, med en ukompliceret graviditet har for langt de fleste ikke BRUG for at føde på hospitalet
. For disse kvinder, er det lige så sikkert at føde i hjemmet. Hjemmefødsler har færre indgreb og færre en stresset baby og meconium i vandet, færre indlæggelser efter fødsel og færre kvinder oplever bristelse.


Det er ikke en luksus hippie drøm at ønske at føde hjemme. Det er dét som er mest naturligt, det sikreste valg, og det valg som viser at have færre negative postpartum konsekvenser.


Tror du ikke på mig? Så kan du jo læse lidt med her: https://bit.ly/39ktGj6
Nej, fødslen af mit barn handler ikke om mig. Det handler om mig og mit barn. Det handler om at stå ved dét som er mest naturligt. Dét, der er mest sikkert for mor og baby.


Hvis det er lige så sikkert at føde hjemme, med færre negative postpartum konsekvenser i tider, hvor vi IKKE er ramt af Corona … så kan du fandeme bande på, at fødsler på hospitalet, uden mulig støtte af andre end én fødselspartner, låst inde på et værelse du ikke må gå ud af for at hente kaffe, med en jordemoder som er iført visir og beskyttelsesdragt, udsat for andre bakterier end hvad vi er normalt – det sted hvor der er flest sige med corona – i en tid hvor vores sygepersonale ikke bliver testet for coronainfektion… IKKE er en god opskrift på en fødsel, som bare får oxytocinhormonerne til at stige og adrenalinen til at falde.


Så til hvilken grænse, skal vi udvise samfundssind?


Handler samfundssind om at de gravide og deres familier udsætter sig selv, og deres bønne for større chance for en kompliceret fødsel?


Handler samfundssind om at folk som er i særlig risiko for corona, skal udsætte sig selv for lang større smittefare ved at tage ud af deres vante omgivelser, for at komme derind hvor der findes størst koncentration af smittede mennesker med corona?


Eller handler samfundssind om, at vi alle skal passe rigtig godt på hinanden og passe på dem, som er i størst risiko – fordi det kan sgu godt være jeg har misset et vigtigt memo, men det er nu engang sådan JEG har tydet det.

Leave a Comment: